lunes, 4 de junio de 2018

Can Mas

CAN MAS

En aquest treball us volem mostrar un abans i després de una de les masies més antigues de Torrelles de Llobregat.

De Can Mas no en coneixem l’origen.

El primer Mas, de qui coneixem dades és en Joan Mas, de qui sabem que va néixer l’any 1420.

          Passa el ratolí per sobre de la imatge            












Es possible que existís ja al segle X com un mas en el que vivien serfs que treballaven terres que eren propietat del senyor de Torrelles.

          Passa el ratolí per sobre de la imatge 











Al segle XV, quan es comencen a anul·lar els “mals usos”, és molt probable que passessin de serfs a usufructuaris de la terra, pagant censos al senyor. Molt posteriorment ja al segle XVII o XVIII es van anar redimint els censos per a passar a ser propietaris totals de les terres. Se suposa que la masia tindria el nom dels seus ocupants. Els Mas durant el període de les guerres carlines, segle XIX, se’n van a viure, per por als les faccions i els bandolers, al poble de Sants, actual barri de Barcelona, deixant masovers.

És en aquest període que es podria anomenar Cal Xic, per algun mot d’algun dels masovers. La finca limita amb la de Can Güell, al sud-oest. Amb Can Coll, al l’est. Amb Can Riera, al terme de Cervelló, al nord. I amb Can Valent de la serra, també a Cervelló, avui absorbida per Can Mas, al nord-est.

Quan, a finals del segle XIX, tornen a Torrelles, amplien la masia a la imatge que avui dia té, i construeixen la casa al poble, a la plaça Sant Martí, on hi van a viure fins que, als anys setanta la venen als seus veïns de Cal Sastre.

La finca, després de molts problemes econòmics és comprada als anys setanta per tres socis (Rogelio Esteban, antic metge de capçalera de Torrelles,  Mariano Morera, empresari del tèxtil de Mataró, i un tal Peñarroya) per construir-hi una urbanització, que no s’arribà a fer gràcies a les més de 150 impugnacions al primer Pla General d’Urbanisme de la democràcia.


Havia sigut una masia molt important i productiva que vivia de producció de l’oli, del vi, dels cereals i ramats d’ovelles que feien la transhumància des de els contraforts del Pedraforca, amb una activitat de fins a unes 40 persones en els moments més pròspers entre treballadors i propietaris.
La Masia és de planta rectangular, coberta a dues vessants. Té dos pisos, el superior és unes golfes on es guardaven les collites de gra per a la seva ventilació  al primer pis dos balcons que centren a la façana. Un dels aspectes més característics de la façana és el rellotge de sol dibuixat. Tenien els annexes del Trull i els corrals, avui molt reformats.

Dins, conserva el celler d'aspecte medieval amb tres arcs de pedra i un de totxo. Tenia i encara es conserva la bòbila que es va utilitzar per fer els maons de l'església de Torrelles, gràcies a la donació d’en Mas.


Al ser comprada per família Font i Vendrell al 1987, es van reformar per convertir-la en el que és avui, una Casa de Colònies. Les primeres colònies va ser el 20 de Juny del 1988 i actualment segueix acollint a grups escolars i excursionistes.


Informació facilitada i contrastada per en Josep Font actual propietari de la Casa de Colònies.




No hay comentarios:

Publicar un comentario