jueves, 11 de febrero de 2021

Ofici de Boscaters

 

Dintre  l’ofici de boscater hi havia diferents especialitats; uns es dedicaven a desbrossar el bosc i a fer feixines de la brossa, que es venia per a combustible. Altres tallaven els pins, cosa que requeria molta habilitat per calcular cap a on cauria el pi per evitar accidents. Altres pelaven i tallaven els troncs dels quals en feien estelles( Estelladors). Altres ( Costalers), de les branques dels pins en feien costals que es portaven principalment als forns de pa. Altres dels troncs en feien carbó (Carboners). I finalment els Carreters, que es dedicaven a distribuir la fusta i la llenya per tots els pobles del voltant.

 





 

Un dels oficis que s’han perdut i volem posar en valor i recordar-ho és el de Boscater.

Hem fet una entrevista a una  de les poques persones  (boscater) que hores d’ ara ens pot explicar en primera persona els trets d’ aquest ofici.

Narcís Roig  ens explica:

Hi havia diferents colles, la seva feina consistia en tallar arbres i aprofitar tots els trossos / la llenya grossa per fer mobles i caixes/ la més prima en feien Costals/ també feien Gavella / Carbó  i  de l‘Escorça se’n feien tints .

Tot el material que se’n treia del arbres, era venut a diferents llocs (Prat, Gravà ,Sant Boi Viladecans, Torrelles Sta.Coloma etc).

El transport es feia  primer amb carros i després amb  camions ( 9 tones) 3 al dia

Els boscaters anaven a treballar amb bicicleta ( si anaven lluny) i caminant si es quedaven pels boscos de Torrelles.

Les eines que utilitzaven eren molt elementals i rústiques ( destral  i xerrac) i un petit instrument ...... per treure l’ escorça..

Ocasionalment també anaven a treballar pels Pirineus, Cerdanya, Bergadà.

En aquestes ocasions el transport el feien amb vehicles dels mateixos propietaris.

Dormien en pallés sacs o alguna habitació adequada per ells.

Va esser una vida dura. Es mereixen tot el nostre respecte i admiració.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario