jueves, 5 de noviembre de 2020

Temps de bolets

 

                                 Temps de bolets

No fa tants anys que  a Torrelles en arribar la tardor, començava  la temporada dels bolets.


Els boscos eren nets i els rovellons creixien a reu, principalment als boscos de pins. Era costum d’anar-los a buscar amb cistell i si no l’omplies ja no podies considerar que havies tingut sort.


N’hi havia per satisfer les necessitats domèstiques i si en sobraven podien vendre’s a les botigues i restaurants per fer uns calerons, que sempre anaven bé.


També hi havia qui anava a buscar-ne expressament  per vendre ja que el rovelló era  molt apreciat i es podia vendre molt  fàcilment .    Moltes dones i alguns pagesos aprofitaven aquesta època per treure un sobresou ja que en aquesta època de l’any no hi havia molta feina a cuidar la terra.


Principalment es collien rovellons, pinetells, robirols, pebrassos, ous de reig, llenegues, fredolics i camagrocs.

Al deixar de netejar els boscos, ja que la brossa que se’n treia ja no era comerciable, els bolets van anar desapareixent paulatinament.

Si algun any plou en el moment adequat, poden sortir-ne alguns però mai en abundància com abans.


Us proposem dues receptes per fer amb rovellons, molt senzilles però molt saboroses.

 Ous estrellats amb rovellons

Ingredients

- 1 quilo de patates
- 6 ous
- Rovellons
- Ceba
- Oli d'oliva i sal

Elaboració

Tallem les patates en rodanxes i posem una paella a escalfar amb l'oli. Fregim les patates, sense que arribin a estar cruixents. Quan estiguin, les retirem de l'oli.

En aquesta mateixa paella tirem la ceba i la saltegem amb els rovellons. Quan aquests estiguin tendres tornem a tirar les patates a la paella i afegim els ous a tota la barreja. Fes-te amb una cullera de fusta per trencar els ous amb la resta dels ingredients i donar-li el seu toc final per aconseguir una presentació de llibre.

Rovellons en vinagre.( Per fer conserva)

Ingredients

- Rovellons
- Vi dolç
- Vinagre
- Farigola
- Oli d'oliva i sal

Trieu rovellons petits, netegeu-los i un cop nets, escaldeu-los en aigua salada (mitja cullerada de sal per litre d’aigua). Un cop escaldats, deixeu-los refredar. Barregeu  el vinagre i el vi dolç (tres parts de vinagre  per una de vi dolç) i la branqueta de farigola. Ompliu els pots amb els bolets i aquesta barreja. Abans de tancar-los, afegiu a cada pot una mica d’oli de manera que formi una capa al capdamunt. Els rovellons preparats així queden mol bé en amanides



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario